keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Pesäominaisuuden leviämisen seurauksista

Ihminen toimii KAIKKIEN kannalta parhaiten kun hän on itseensä tyytyväinen, rentoutunut ja tekee jotakin, josta hän on innostunut ja jota hän luonnostaan osaa. Tuollaiseen flow-tilaan pääsemiseen on kaksi edellytystä: sisältä nouseva voimakas intohimo ja/tai hyväksyvä ja kannustava elinympärsitö. Ensin mainitussa on jotakin mysteerinomaista, eikä siihen voi oikein vaikuttaa. Jälkimmäinen taasen on valintakysymys. Kutsuttakoon sitä vaikka pesäominaisuuden levittämiseksi.

Jokaisella on - tai ainakin pitäisi olla - pesänsä. Paikka, jossa on hyväksytty ja arvostettu; paikka jossa saa osakseen ymmärrystä ja kannustusta; paikka jossa on turvassa. Jollakin se on parisuhde ja ystävät, toisella lapsuuden perhe ja suku, kolmannella työ- tai harrasteyhteisö ja neljännellä (kuten minulla) kotikyläni Annikki.

Oikeastaan se voi olla myös missä tahansa kohtaamisessa, koska se lopulta on uteliaan hyväksyvä asenne. Myös silloin kun toinen käyttäytyy omasta mielestäni tyhmästi, voin ajatella tai jopa kysyä, mikä hänen hyvä tarkoituksensa mahtaa olla. Niin absurdilta kuin se ensi alkuun kuulostaakin, niin ihmiset näyttävät tuhoisimmillaankin toimivan hyvistä tarkoitusperistä käsin.

Juopot juovat unohtaakseen, tunteakseen olevansa Joitakin; narkomaanit käyttävät aineita rentoutuakseen, kokeakseen euforiaa tai päästäkseen muihin maailmoihin; lyöjät lyövät päästäkseen eroon ahdistuksestaan tai lopettaakseen sietämättömän tilanteen, varkaat kokeakseen jännitystä tai saadakseen osakseen arvostusta omissa piireissään.
Aina voidaan löytää hyvä tarkoitus ja sen jälkeen voidaan etsiä muita keinoja tuohon tarkoitukseen pääsemiseksi.

Jos pesäominaisuus eli hyväksyvä, arvostava ja kannustava ilmapiiri leviäisi koteihin, päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille, olisi yhteiskunnassa enemmän onnellista, luovaa hyvinvointia ja vähemmän edellä kuvattuja ongelmia. Pesäominaisuuden levittäminen ei siis ole mitään "ämmämäistä heinähattuideologiaa" vaan myös yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistämistä ja sisäisten uhkien torjuntaa.

Ei kommentteja: